top of page
Writer's pictureנאור ציוני

אינטיליגנציה ריגשית מהי, והאם היא נרכשת? כך תעזרו לילד שלכם להבין ולנהל רגשות


אחד הנושאים המעניינים בעיני הוא אינטיליגנציה ריגשית. כלכך הרבה שאלות מסתובבות סביב נושא זה, האם ניתן לרכוש אותה, האם זהו כישרון שמפותח יותר אצל חלק מהילדים? האם זה חשוב בכלל? איך אני משתלב בנושא הזה?

אם שואלים אותי, אחת המתנות החשובות ביותר שנוכל להעניק לילדינו היא היכולת להבין ולנהל את רגשותיהם בצורה יעילה. אינטיליגנציה רגשית ממלאת תפקיד מרכזי בעיצוב האינטראקציות החברתיות, כישורי קבלת ההחלטות והרווחה הכללית שלהם. יתרה מכך, אינטליגנציה רגשית גבוהה מאפשרת לאנשים לנווט קונפליקטים בסבלנות ובהבנה, מה שהופך אותם למיומנים יותר בפתרון בעיות ובשיתוף פעולה במסגרות מגוונות.

במהלך הבלוג אנסה לגעת בנושא מכמה כיוונים, ולמרות שתיאוריה זה מרתק, אני אתמקד בכלים פרקטיים שיעזרו לילדיכם לפתח אינטיליגנציה ריגשית יספקו בסיס חזק למודעות וחוסן רגשיים.

1. טפחו סביבה המאפשרת ביטוי רגשי חופשי: עודדו את ילדיכם לבטא את רגשותיהם ללא היסוס וללא שיפוטיות. הרגילו אותם שאפשר לדבר בחופשיות על רגשות ואפילו לדון בהם. הוו עבורם דוגמה. כלומר עשו זאת גם בעצמכם, והוכיחו להם שזה בסדר לחוות מגוון רחב של רגשות. כך תעזרו ליילדיכם לפתח אוצר מילים רגשי, ולתקשר את רגשותיו ביעילות.


2. למדו את ילדיכם לתייג את רגשותיו ולתארם: המטרה היא להכיר טוב יותר את רגשותינו, לזהות אותם ולקבל אותם. כדי לדבר על רגשות השתמשו בשפה פשוטה ככה האפשר. נהלו את השיחות הללו תוך פעילות יום יומית, במהלך קריאת ספר וכו'. כאשר זיהוי רגשות הוא אחד הכלים החשובים ביותר שאינם זוכים לתרגול והדרכה במסגרות היום יומיות של ילדינו.  3. תרגול ויסות רגשי: נצלו את הרגעים הקשים לתרגול של ויסות רגשי. זה יכול (וככל הנראה גם יהיה) מאתגר, אבל עם התמדה, אורח רוח והבנה שאתם נותנים כלים יקרים מפז לילדיכם אפשר לעשות זאת. ברגעים בהם ילדיכם נמצא בסערת רגשות עבדו יחד על תרגילי נשימה (זה המועדף עלי), אפשר לעצור לספור עד 10 (זה הכי פופולרי) או מצאו את טכניקת ההרגעה המועדפת עליכם (כתיבה ביומן, פעילות גופנית, ציור, ניקיון וכו'). כך ילדיכם יזכה לכלים שיעניקו לו איזון ריגשי ויכולת התמודדות עם מצבים מאתגרים וקושי.  4. אמפתיה והבנה: טפחו אמפתיה אצל ילדיכם על ידי תרגול ועידוד להתחשבות באחרים. עזרו להם להבין נקודות מבט שונות על מאורעות שונים, עזרו להם להבין את ההשפעה של מעשיהם על הסובבים אותם. שלבו את התרגול בשיחות, בטיולים, בנסיעות ברכב, בדרך לבית הספר ולגן. כך תעזרו לילדיכם לפתח אמפתיה - חמלה, טוב לב, והקשבה - כלים שיעזרו לילדיכם לבנות קשרים חזקים יותר ולהיות מיומן חברתית.  טיפוח אינטיליגנציה רגשית היא מתנה לכל החיים. זהו כלי המעניק חוסן, יכולת להתחבר ולהיות אדם טוב יותר, מצליח יותר ומאושר. על ידי אימוץ ביטוי רגשי, תיוג וויסות.  אשמח לשמוע על החוויה שלכם, אם הצלחתם לתרגל אחד או יותר מהכלים הללו ואם לאורך זמן הרגשתם ביעילות שלהם.

7 views0 comments

Comments


bottom of page